juni 23, 2024

Werken op gevaarlijke plaatsen

2 min gelezen
VCA cursus

In sommige beroepen kun je er niet onderuit dat je in contact komt met gevaarlijke situaties, of situaties waarin je goed moet weten hoe je moet handelen. Een bouwvakker krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken dat er gewerkt moet worden op hoogtes, voor deze situaties is het goed om een VCA cursus te doen. Met de basiscursus die bestemd is voor medewerkers leer je met gevaarlijke situaties om te gaan, deze te herkennen en veel over de Arbowet. Voor leidinggevenden is er een VCA vol cursus die bestemd is als je leiding geeft aan medewerkers.

VCA cursus

Bevoegdheden met het certificaat

Nadat je de VCA cursus hebt gehaald ben je bevoegd om bepaalde werkzaamheden te verrichten, in sommige gevallen heb je meer scholing nodig om veilig te kunnen werken of gevaarlijke situaties te herkennen. Dit is vaak zo met gevaarlijke stoffen of als je bijvoorbeeld met een vrachtwagen met benzine rijdt, krijg je onverhoopt een ongeluk dan moet je wel weten hoe te handelen om erger te voorkomen. Met de cursus VCA leer je te handelen in bepaalde situaties, de vervolgcursussen zijn er in verschillende soorten.

Zelf leren of klassikaal

De leerstof van een VCA cursus kun je op verschillende manieren behandelen, kies je ervoor om het online te doen of vind je klassikaal beter samen met andere cursisten. Vind je het prettiger om uit een boek te leren dan is dit ook mogelijk, zo zijn er verschillende manieren om de stof te leren van de cursus. De stichting samenwerken voor veiligheid neemt het examen af, de cursus is erg breed inzetbaar. Van werken op hoogten tot de werktijden, in ieder beroep krijg je bijna wel te maken met veiligheid en gezondheid. Bij de VOL variant voor de cursus, worden leidinggevend klaargestoomd om ook je medewerkers veilig en gezond te laten werken.