juli 18, 2024

Hoe moet ik nu kiezen uit al die opleidingen?

2 min gelezen

Er zijn ontzettend veel verschillende opleidingen die je kunt volgen. Maar hoe moet je daar nu uit kiezen? Een goede vraag. We willen je daar graag bij helpen, maar het is belangrijk dat je weet dat je uiteindelijk zelf moet beslissen. Verder is het allemaal niet zo spannend, het is juist heel leuk om een opleiding te kiezen! We gaan je wat tips geven die je hier heel erg bij kunnen helpen, dus lees vooral verder.

Wat zijn je passies?

Het klinkt als een gekke vraag. Als je gek was geweest op koken ging je wel een koksopleiding doen, maar jouw passies relateren meestal niet rechtstreeks aan een studie. De keuze voor een opleiding tot dierenarts of een praktijkopleiding hondentrimmer wanneer je gek bent op diertjes ligt natuurlijk heel erg voor de hand. Heb je dat dus niet? Denk dan alsnog na over je passies. Wat maakt jouw passie jouw passie? Welk aspect daaraan vindt je zo leuk? Kijk goed of er opleidingen of banen zijn waarin dat aspect terugkomt, en je zoektocht wordt al meteen een stukje makkelijker.

Waar ben je goed in?

Nog zo’n vraag die veel mensen lastig vinden, maar opnieuw is het zo dat een eerlijk antwoord je heel erg kan helpen in je zoektocht naar de juiste opleiding. Stel deze vraag dus oprecht aan jezelf en kijk of het antwoord past bij een studie die je interessant vindt.

Je zit nooit vast

Welke studie je ook gaat doen, je leert altijd iets nieuws. Onthoud ook vooral dat de studie die je gaat doen niet betekent dat je voor de rest van je leven met dat onderwerp aan de slag zult gaan. Wanneer je klaar bent ga je misschien wel iets heel anders doen. Dan heeft de studie je én nieuwe dingen geleerd én doen laten inziet wat je graag wil gaan doen! We wensen je in ieder geval veel succes bij het maken van je keuze.