juni 23, 2024

De Politietest

2 min gelezen

Solliciteren is voor veel mensen vaak een spannend moment. Je moet uit je comfortzone stappen en komt wellicht terecht in een nieuwe omgeving. Tijdens het solliciteren sta jij als personeel centraal. Hier komen vaak persoonlijke onderdelen of eigenschappen aan bod. Wanneer je solliciteert bij de politie, word je gevraagd een aantal moeilijke selectietests te maken. Deze testen maken deel uit van de sollicitatieprocedure, waarbij slechts een kleine 20% van de kandidaten alle testonderdelen haalt. Onder ga jij toevallig deze politiekeuring? Bereid je dan goed voor met onze assessment training en Politie voorbereidingspakket, waarin alle testen aan bod komen.

Selectieprocedure

Deze procedure bestaat uit verschillende onderdelen verdeeld over meerdere dagen. Eerst leer je inhoudelijk over het politievak en kom je er langzaam achter of het iets voor jou wordt. Daarna volgen de cognitieve capaciteitentest en taaltoets, die gelijk hier bij ons te trainen zijn. Hierdoor herken je het format van de testen en hoe de vragen eruit komen te zien. Vervolgens eindig je met een sporttest, waarbij kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen een rol zullen spelen. Tot slot zal je ook persoonlijk onderzocht worden. Hierin ga je in gesprek met een psycholoog om je persoonlijke ervaringen in het verleden te bespreken.

De onderdelen van de politietest

Nu kort inhoudelijk iets meer over de politietest. Het bestaat uit een taaltoets en een cognitieve capaciteitentest. De taaltoets bestaat uit drie onderdelen, namelijk ‘de voortoets’, lezen en schrijven. Bij ons heb je een oefenpakket dat hierbij kan helpen. ‘De voortoets’ bestaat uit vier teksten per test. In deze teksten is de helft van sommige woorden weggelaten en jij moet deze woorden afmaken. Voor de leestoets gaat het over teksten waar vragen over gesteld wordt. De vraag is meerkeuze en gaat over de inhoud van de tekst. Bij de schrijftoets krijg je opdrachten die steeds moelijker worden. Het schrijven van een brief of mail gebaseerd op informatie die gepresenteerd wordt in de vorm van grafieken en tabellen.

De cognitieve capaciteitentest

Deze test is ontworpen om je intelligentie te meten, het komt dus eigenlijk kort neer op een soort IQ-test. Deze test wordt tijdens de voorheen besproken selectieprocedure afgenomen op de computer en bestaat uit verschillende onderdelen. Meer weten of deze onderdelen of benieuwd naar oefenmateriaal voor deze politietest? Ga dan snel naar Assesment-Training voor meer hulp.