april 21, 2024

De verrassende potentie van een LMS

2 min gelezen

Een LMS, een learning management system, geeft je als manager de tools om de kennisbevordering in de organisatie goed te monitoren. Het op peil houden van de kennis is van groot belang voor het voortbestaan van de organisatie. E-learning is een methode om die kennis onder de medewerkers te verspreiden. E-learning is bijzonder populair geworden. Want je kunt als medewerker de lessen volgen op momenten waarop het jou uitkomt. En het is erg prettig dat meteen nadat je kennis hebt vergaard wordt gecheckt of je het hebt begrepen. Door de rapportages die per medewerker door de modules worden gegenereerd te bundelen in een LMS wordt dat krachtige sturingsinformatie.

Waarom moet je managen met een LMS?

In elke organisatie zijn er wel medewerkers die weinig zin hebben in het volgen van e-learning modules. Als je geen LMS hebt is het erg arbeidsintensief om daar als manager achter te komen. Zo’n medewerker kan er behoorlijk lang de kantjes vanaf lopen zonder dat je het in de gaten hebt. Doordat de informatie van alle e-learning modules in een LMS bij elkaar wordt gevoegd valt het gedrag van zo’n medewerker meteen op. Dat is aanleiding om een gesprek met hem te hebben. Omgekeerd zullen ook de succesvolle medewerkers er meteen uitspringen. Die zou je kunnen verrassen met een beloning.

Een LMS implementeren

Een LMS is een handig stuk managementgereedschap, vooral als er veel gebruik wordt gemaakt van e-learning modules in de organisatie. Bij sommige modules kan het implementeren wel een lastige klus zijn. Je moet bij elke module uitzoeken hoe de koppeling eruit ziet. Als je ervaren ict’ers in de organisatie hebt mag dat geen probleem zijn. Maar als zij onvoldoende capaciteit hebben kun je ervoor kiezen om het beheer in handen te geven van een gespecialiseerd bedrijf.