juni 23, 2024

De verschillende soorten assessments op een rijtje

2 min gelezen

Moet je binnenkort een assessment maken? Dan probeert de potentiële werkgever een beeld te krijgen van jouw denkniveau, persoonlijkheid of specifieke vaardigheden. Je wil vanzelfsprekend zo hoog mogelijke score halen. Gelukkig kan je assessments oneindig vaak oefenen. Totdat ook jij vaardigheden ontwikkelt in het afleggen van assessments. In dit artikel bespreek ik de verschillende soorten assessments.

Analogieën

In een analogieën test wordt er van je gevraagd om verbanden te leggen tussen woorden. Je krijgt meerdere woorden en één woord ontbreekt en jij moet dit woord bepalen door logisch na te denken. Op deze manier wordt het verbaal redeneren van iemand getest. Een belangrijk onderdeel van een analogieën test is iemand zijn woordenschat. Dit kun je verbeteren door veel te lezen en om analogieën met regelmaat te oefenen. 

Cijferreeksen

Cijferreeksen bestaan uit meerdere cijfers en één ontbrekend cijfer. Aan jou de taak om te bepalen welk cijfer ontbreekt in de reeks. Dit wordt ook wel numeriek redeneren genoemd. Wanneer je een cijferreeks maakt, is het van belang om systematisch te werk te gaan. Begin altijd eerst op zoek te gaan naar een patroon. Bijvoorbeeld een vermenigvuldiging of een optelling. Cijferreeksen oefenen helpen je goed op weg om patronen sneller te herkennen.

Persoonlijkheidstest

Een andere vorm van een assessment is een persoonlijkheidstest. Dit is één van de weinige assessments die je niet kan oefenen. De vragen in een persoonlijkheidstest kun je niet goed of fout beantwoorden. Het dient alleen als indicatie om een beeld te krijgen van jou als persoon. In de meeste gevallen wordt er in het sollicitatiegesprek vragen gesteld naar aanleiding van jouw antwoorden.

Wil je graag meerdere assessments online oefenen? Dan raad ik het aan om een kijkje te nemen op hellotest.nl.