juni 23, 2024

Een assertiviteitscursus: ook iets voor jou?

3 min gelezen

Is een assertiviteitscursus daadwerkelijk zo goed? Wat gebeurt er als jij je ertoe zet om een dergelijke cursus te gaan volgen? Het houdt veel in, een assertiviteitscursus. Je leest erover in dit artikel, want we willen dat jij er op de juiste wijze kennis van kunt nemen. Ontdek het zelf in dit artikel.

De assertiviteitscursus: waarom je dat zou moeten proberen 

Laten we allereerst stilstaan bij de definitie van een assertiviteitscursus. Assertiviteit heeft alles te maken met het feit dat zelfvertrouwen en voor jezelf opkomen belangrijke waarden zijn. Deze waarden worden als belangrijk beschouwd, een assertief persoon zal geen blad voor de mond nemen. Nu kun je misschien denken, dat is iemand die arrogant is, of verkeerd uit de hoek kan komen. Of wellicht is deze persoon wel heel brutaal. Niets is minder waar.  Dat is gelukkig niet het geval. Als je assertief bent dan neem je inderdaad geen blad voor de mond, maar het is eveneens zo dat je anderen in hun waarde laat. Het komt er in de praktijk op neer dat:

-Je jouw gevoelens en gedachten uitspreekt
-Een eigen mening vormt 
-Wel luistert naar de gevoelens van anderen
-Je geen blad voor de mond neemt, maar de ander

Als je jezelf hierin niet herkent kan het goed zijn om eens wat dieper te duiken in de stof, maar als je in je dagelijks leven hinder ervaart van het niet assertief genoeg zijn, dan kun je overwegen om een assertiviteitscursus te gaan volgen. Je kunt dit doen om verschillende redenen. Misschien ben je wel onzeker over jezelf of over je kunnen. Misschien ben je wel toe aan dat extra beetje zelfvertrouwen, wil jij geen blad meer voor de mond nemen. Ben je misschien iemand die altijd op zijn of haar tenen loopt? Ook dan kan het lastig zijn om assertief te zijn. Je leert een heleboel van deze aspecten in de assertiviteitscursus. Er zijn al veel mensen die hier baat bij hebben gehad. Het is goed om jezelf eerst te leren kennen. Overigens zul je dit natuurlijk ook wel voor een gedeelte doen in de cursus zelf. De assertiviteitscursus zullen we hier alvast even kort introduceren. assertief anno 2021 zijn: alles wat je nodig hebt om beter voor jezelf op te komen, duidelijk je grenzen aan te leren geven en daarnaast het vergroten van zelfvertrouwen. Dit zijn allemaal dingen die je leert in de assertiviteitscursus. Je leert niet in een jaar, maar je leert al binnen een dag hoe je een duidelijke, aangename en constructieve gesprekspartner wordt. En dat kan heel erg van pas komen, geloof ons maar!

Ook assertief worden? 

Wil jij ook direct aan de slag? Ben jij er ook aan toe om assertiever te worden? Dan is het tijd om deze assertiviteitscursus eens te gaan volgen. Weet dat je op ieder moment mag en kunt beginnen, maar het is daarnaast ook goed om je te beseffen dat je het niet moet blijven uitstellen. Het zal misschien wel voor de volgende stap in jouw werk zorgen. Misschien kun je nog beter je werk als psycholoog uitvoeren en kun je dat wat je in je eigen leven leert ook doorgeven aan je kinderen. Bekijk het op assertief.nl

Lees meer…