juni 29, 2022

Quality Calls Training

Opleidingen met Succes

Leasen voor je sportschool

2 min read

Ga je een eigen sportschool beginnen en zit je erover na te denken aan fitnesstoestel leasen? Dat is zeker geen gek idee, leasen heeft namelijk veel voordelen. Vooral als beginnende ondernemer en sportschooleigenaar kan leasen een erg goede keuze zijn. Je hebt namelijk maandelijks een vast bedrag dat je betaald en de risico’s liggen afhankelijk van de soort leasing en voorwaarden bij de leasemaatschappij. In bepaalde gevallen betaal je zelf voor verzekering en andere kosten.  Afhankelijk van de voorwaarden die in het contract staan en de soort lease waar je voor kiest, ben je al economisch gezien meteen eigenaar van het toestel. Dit is meestal bij een financial lease het geval.

Boekhoudregels bij leasen

Voordat fitnesstoestel leasen je definitieve keuze wordt, of al is geworden, is het belangrijk om te weten hoe het zit met leasen en boekhoudregels. Financial lease en operational lease wordt van elkaar onderscheiden. Er zijn nieuwe boekhoudregels aan de gang, de IFRS-boekhoudregels zijn tegenwoordig verplicht. IFRS staat voor International Financial Reporting Standards. Het houdt in dat je de leasing verplicht in de balans moet zetten. Alle leasecontracten van je bedrijf moet je dus altijd verantwoorden in je boekhouding.  De rente wordt als rentelast in de resultatenrekening verwerkt en lineaire methode voor afschrijvingen als afschrijvingskosten.

Het verschil tussen financial-, private- en operational leasing

Bij financial leasing is het uiteindelijk het doel om zelf de eigenaar van het desbetreffende toestel te worden. Bij een operational leasing heb je geen aankoopverplichting en is het de bedoeling dat het gebruik alleen voor een bepaalde periode is. Een operational lease is alleen voor bedrijven bedoeld, terwijl particulieren gebruik kunnen maken van een private lease. Bij financial lease ben je economisch gezien meteen de eigenaar van het product dat je aan het leasen bent, je betaald als het ware maandelijks af, ook de rente. Het is dus geheel afhankelijk wat je wil leasen, voor wat en of dit particulier of zakelijk bedoeld is.