mei 24, 2022

Quality Calls Training

Opleidingen met Succes

Een korte gids om je te helpen bij het kiezen van de leeslamp die het beste bij je past!

2 min read

Als je op zoek bent naar een leeslamp voor je nachtkastje, dan moet je op een aantal criteria letten: de kleur van het licht, de lichtintensiteit en het risico op verblinding. Om pagina’s en apparaten te verlichten zonder jouw ogen te belasten, kies je een gloeilamp met warme tinten, met een kleurtemperatuur van niet meer dan 3500 graden Kelvin en een gemiddelde lichtintensiteit, bij voorkeur niet meer dan 500 lumen, om tegelijkertijd te lezen en te ontspannen. Daarnaast is het belangrijk om het risico van verblinding te vermijden door een afscherming voor jouw lichtbron te kiezen: een glazen bol met porseleineffect of een lampenkap is perfect om uw tafellamp te voltooien zonder gevaar voor de ogen.

Het extra advies. Kies je voor een tafellamp met lampenkap als leeslamp, zorg er dan voor dat de onderrand van de lampenkap zich bij installatie op dezelfde hoogte bevindt als uw ogen: dit zorgt ervoor dat je in de best mogelijke lichtomstandigheden kunt lezen.

Als je op zoek bent naar een lamp voor jouw thuiskantoor, of als je de verlichting van het bureau van jouw kinderen wilt verbeteren, is het belangrijk om een tafellamp als leeslamp te kiezen die concentratie mogelijk maakt en afleiding tot een minimum beperkt. Of je nu wilt werken op de computer of studeren aan boeken en notitieboekjes, het zal erg belangrijk zijn om een gloeilamp te kiezen die de ogen niet vermoeit: een warm of neutraal licht, bij voorkeur wit, is de beste keuze. Maximaliseer de concentratie door een diffuus en gelijkmatig licht op het bureau te creëren, vermijd zoveel mogelijk scherpe contrasten van licht en schaduw die vervelende reflecties op de schermen kunnen veroorzaken en de ogen meer dan nodig belasten.