mei 18, 2024

Angst om te reanimeren komt vaak voor

2 min gelezen
Angst om te reanimeren

Angst om te reanimeren is een veel voorkomend verschijnsel. Maar om toe te kijken als iemand voor zijn leven ligt te vechten is veel erger, dan niet helpen. Je moet er niet aan denken als iemand op de grond ligt meet een hartaanval, om hier nutteloos naar te staren. Het is dan ondenkbaar om met de gedachten te moeten leven, dat jij niets gedaan hebt. Het schijnt dat 1 op de 3 personen met een EHBO of een BHV diploma niet durft te helpen bij een reanimatie. Dat is toch wel heel erg, vooral als je bedenkt dat jij het slachtoffer zal kunnen zijn. 

Gelukkig kan je nu een training volgen om deze angst te overwinnen. Want helemaal niets doen is zeker fout. Het feit dat deze angst er is komt omdat me bang is om iets fout te doen. Juist het niks doen is een zeer grote fout. Angst om te reanimeren

Angst om te reanimeren, heb ik kunnen overwinnen

Angst om te reanimeren

 

Zelf was ik ook de persoon met angst om te reanimeren. Ondanks ik een BHV diploma op zak heb, moest ik er niet aan denken om iemand te helpen door een reanimatie. Inmiddels heb ik deze vrees overwonnen en heb mijn eerste goede daad kunnen verrichten. Een tijd terug liep ik in de stad, toen daar iemand in elkaar zakte. Tijd om na te denken had ik niet voordat ik het in de gaten was, was ik aan het reanimeren. Veel mensen bleven staan om te kijken wat er aan de hand was. Gelukkig had iemand wel 112 gebeld en kwam er al snel een ambulance.

Een maand na dit voorval heb ik de complimenten gekregen van de het slachtoffer en de familie. Door mijn snelle optreden is alles goed afgelopen, maar dat had ook anders kunnen aflopen. Mijn vrees om te helpen heb ik hiermee overwonnen en ben dan ook zeer trots op mijzelf.

Meer verhalen